Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Besök på Lokomotiv i Bollnäs

Bollnäs har fått en samlingsplats för alla som gillar fotografi. I de gamla lokstallarna nära centrum har Lokomotiv öppnats av fotograferna Anna Alverhag och Johanna Syrén.

Vi har sommarstuga nära Bollnäs så det brukar bli några besök hit under sommaren. I ärlighetens namn så har väl inte Bollnäs så speciellt mycket att erbjuda, förutom den riktigt trevliga trädgårdsaffären Mobackes, så det är riktigt kul med det här initiativet.

Tidigare i sommar såg vi de tidigare utställningarna och idag var vi in igen och kikade på de nya utställningarna av tre väldigt olika fotografer - Jonas Walla, Pontus Orre och Olle Styf.

Jonas Walla är mode- och porträttfotograf med uppdragsgivare såsom LOréal, Elle, Café och QX. Jonas visar svartvita porträtt på kreatörer och kända personer såsom prins Carl Philip och Robyn, samt visuella och färgstarka bilder hämtade ur modevärlden.

Pontus Orre jobbar som pressfotograf åt Aftonbladet och visar ett urval starka, bra pressbilder.

De bilder som intresserade mig mest på utställningen var dock de av Olle Styf. Olle föddes 1860 och försörjde sig som bonde. Han ägde dock en lådkamera och ett brinnande intresse att fotografera och lämnade efter sig hundratals glasplåtar med bilder från en bondes vardag och porträtt av de människor han hade runt sig. Det är unika familjeporträtt och miljöbilder tagna i Hälsingland i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Hans bilder har aldrig tidigare visats offentligt och ett urval av glasplåtarna har inför denna utställning 93 år efter fotografens död scannats in och retuscherats för att återfå sitt originalutseende. Fängslande bilder från en tid som flytt.

Har du vägarna förbi så titta definitivt in på Lokomotiv. Det är fri entré, men gillar man det hela kan man bli medlem i den ideella föreningen som driver Lokomotiv för ynka 200 kr.

Inlagt 2013-08-10 00:03 | Läst 9973 ggr. | Permalink
Intressant, det skall jag lägga på minnet.
Jag passerar Bollnäs några gånger om året.
Låter som ett trevligt ställe att besöka..(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


(Kommentarer granskas innan de visas för andra).