Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Unicef kampanjfilm

I Etiopien har nästan en miljon barn förlorat sin mamma och pappa på grund av aids. Som ett led i en kampanj för att ge dessa barn ett bättre liv och en ny familj har Unicef spelat in en reklamfilm, där man målat upp ett framtida Sverige där något sådant har hänt. En ruskig värld där barn lever helt utan vuxna, där djungelns hårda lag råder. Fiktion här, verklighet där.

Förutom filmen och kampanjens viktiga budskap är filmen också lite intressant för oss som gillar att fotografera "glömda rum". Den är nämligen inspelad på två bekanta platser; den gamla macken längs gamla E4:an nära Tierp och det övergivna bostadsområdet Hästhagen i Söderfors (som nu går mot sitt definitiva slut, då rivning har påbörjats)

Berör filmen, eller snarare barnens öde, dig? Stöd kampanjen och rädda liv. Det har du råd med.

Detta blogginlägg är också en test av den nya YouTube-knappen, för att enklare infoga YouTube-klipp i blogginlägg. (Användes förslagsvis primärt för filmer som har någon slags anknytning till fotografi...)

Inlagt 2007-12-06 13:15 | Läst 4818 ggr. | Permalink
Visst berör filmen, men vi i väst kommer nog alltid skydda näsan i nord och slå julklappsrekord år efter år medans "alla" tycker att våran tillväxt är det viktiga.Jag tror heller inte att filmen eller beröringen eller att man skänker en hundring får någon verkan för att dom fattiga får det bättre(är man snäll om man ger en uteliggare en tjuga?) på samma sätt som att klimatet förändras inte för att jag byter ut mina glödlampor mot lågenergi.Problemet är globalt och ska, som jag ser det, lösas globalt.
Men men, sköna miljöer var det trots allt elände.
Svar från Christer Lindh 2007-12-07 11:55
Så det är bättre att behålla pengarna själv till extra julklappar än att skänka en slant - för du vet (?) att de inte gör nytta?

Detta ser jag inte som en global fråga. Pengarna till Unicef löser förvisso inte det globala grundproblemet, att AIDS finns och dödar föräldrar - men gör livet iallfall lite bättre för barnen som nu hamnat i denna situation.
Nej, det är inte mycket jag vet, men en sak vet jag och det är att människor svälter och lider och har så gjort innan och efter det att människan fick ett samvete.
Och, jo jag skänker pengar till olika saker men behåller det mesta själv, som säkert de flesta andra på FS, vad jag menar är att det krävs större insatser än att några frivilliga skänker en liten summa, givmildhet med tvång om man så vill, mycket större biståndsbudget(från alla i-länder) menar jag men det drabbar då skattemotståndarna och det går ju inte.
Svar från Christer Lindh 2007-12-07 22:46
Skattemotståndare använder ju liknande argument; man betalar en massa men det försvinner så mycket på vägen, det finns så många hål att stoppa pengarna i.

Skall man avskaffa brandkåren och istället satsa alla pengar på att försöka få hela världen brandsäker istället? Båda systemen behövs ju, jobba ovanifrån och underifrån.

Svenska biståndspengar har svårt att hitta fram till sådana här punktinsatser, de släcker inte små bränder.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX