Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

På väg hem från Fotomässan

Sitter nu på ett skakigt X2000 på väg hem från Fotomässan i Göteborg.

Denna gång var det bara jag och David som kunde åka ner till Göteborg, dessutom per tåg, vilket ledde till att vi fick lämna den kära kaffemaskinen hemma. Vår designer och mässräv Erik valde i år att segla i Karibien tre månader framför att stå på mässan - ett beslut jag faktiskt kan förstå.... Och med mig på påsklov och David pappaledig med lille Carl så det var nästan läge att ställa in mässnärvaron helt denna gång, men vi bet ihop och fick till en monter iallafall för att få frälsa besökarna med Fotosidan Magasins budskap om fler bilder och färre teknikartiklar!

Vad kan man säga om mässan då?  Ja det var betydligt mer svängrum i år. Förra året var det jättelånga köer utanför och ett ganska trångt mässgolv, vilket ledde till en hel del frustration hos besökarna. I år var det en betydligt större lokal. Det förekom köer även i år, men primärt på morgonen då många ville in först för att lämna sina kameror på gratis rengöring  - en eftertraktad tjänst tydligen. Från de år vi varit med på mässorna i Jönköping kommer jag ihåg tjurrusning till Scandinavian Photos fyndhörna då mässan öppnades, men det verkar ha ersatts av rusning till sensorblåsarna.

I år låg mässan också lite senare i kalendern vilket tyvärr inkräktade på 08:ornas påsklov så jag självt slita mig från skidåkandet och bege mig mot sydligare nejder. Förra året var det ju snöstorm i Göteborg men i år sken vårsolen och lockade förmodligen några att hellre gå på en fotopromenad än att besöka mässan.

Summa sumarum - mässan kändes faktiskt lite mer avslagen än förra året, men det behöver ju inte betyda att det var färre besökare - det mer spatiösa utrymmet kan ha bidrag till att besökarna spreds ut mer så det inte vart det vanliga mässtrycket. Och man skall inte heller förringa den magnetiska verkan på besökare som vår kaffemaskin brukar ha.

David och jag har krängt Fotosidan Magasin - och bjudit på god mörk choklad - till alla glada monterbesökare. Tack för era besök! Tidningen mottages mycket positivt av de som kikar i den vilket känns riktigt roligt.

Mässans utbud i övrigt tycker jag var bra. Det var gott om föredrag på fyra scener, bla en scen dedikerat till matfotografering med Matilda Lindeblad. Det var väl några större aktörer som saknades, jag fick tex en del frågor om var Sony höll hus och varför inte Panasonic fanns med.

Fotoutställningen var bra. Thron Ullbergs porträtt imponerade, den härliga bröllopsfotosviten av Mark och Marianne Earthy gladde, PGB Photo Awards och Marcus Bleasdale upprörde, Simon Cederqvist satte fantasin i rörelse och Matilda Lindebergs matbilder fick det att vattnas i munnen, för att nämna några. Utmärkande tycker jag att många riktigt stora printar denna gång. Fotoklubbarna och fotoskolorna får ursäkta, men bilder på A4 når inte riktigt fram till betraktaren hur bra de än är.

(Nu sitter min tåggranne och kastar vilt med sin mobiltelefon. Spastiker? Nej tydligen spelar han bowling på den...)

Inlagt 2010-04-11 21:46 | Läst 19882 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


(Kommentarer granskas innan de visas för andra).