Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Dags för film på Fotosidan

Foto: John Kratz

Just nu är det trendigt att även filma med systemkameran, det märkte vi tex på Fotomässan i helgen där det visades en hel del tillbehör för att kunna filma mer seröst och stabilt med en DSLR. Att filma är ju inget nytt egentligen, men en DSLR med video öppnar för kreativ filming som tidigare krävt riktigt dyr utrustning. Själv har jag ingen sådan, men har skaffat mig en riktig leksak - en Casio EX-F1 som kan filma i upp till 1200 bilder per sekund.

"Videogruppen"
Film är ett lite annorlunda uttryckssätt än stillbild, men minst lika kreativt. Vi har funderat på om det finns plats för även filmare på Fotosidan och jag nu har labbat lite med ett tillägg till bildfunktionerna så att man kan visa även film. Jag har satt upp en grupp för just videofilmer där det finns några första experiment. (Man kan bara lägga filmer i denna grupp, inte i Bildkritik etc.)

Ingen uppladdning på Fotosidan
Att bygga upp en teknisk infrastruktur för att ta emot filmuppladdningar, konvertera många olika format och sedan streama ut det är rätt komplext och kostar både tid och pengar. Så vi gör en enklare lösning; man laddar upp sin film på någon av de etablerade filmsajterna, som redan har avancerade funktioner för detta, och sedan kopplar man in den filmen på Fotosidan -- där man sedan kan göra allt med den som man kan göra med vanliga bilder.  Fn stöds YouTube och Vimeo.

Vill du prova?
Innan vi släpper på alla skulle jag vilja testa detta med en liten mindre grupp användare. Är du seriöst intresserad av att filma och gör små filmer redan nu som du skulle vilja visa upp dem här? Kontaka mig så bjuder jag in dig till gruppen, där man kan lägga in film och testa lite
.

Filmgruppen är nu öppen för alla - välkomna!


(Testade Movie Clapper Board Generator :-)

Filmkameran ovan är fotograferad av John Kratz

Inlagt 2010-04-15 23:38 | Läst 7606 ggr. | Permalink
Klart att man ska kunna visa sina filmer på Fotosidan.
Intressant! Tycker att det var en mycket snygg lösning. Bra jobbat!

Gäller det bara videofilmer som är filmade med DSLR? Eller kommer det vara öppet för "vanliga" videokameror också? Det berör inte mig direkt, men det är ju kasnke intressant att fundera på.

Ser fram emot att lägga upp min första film och få kommentarer på den! =)

/ Alex
Det är öppet för alla filmer oavsett utrustning, precis som våra bilder. Men förstås bara sådant man filmat själv, och har rättighetar att publicera tillhörande musik.
Även bildspel tycker jag kan platsa.
Bra initiativ och självklart redan idag med videoklipp i fotosammanhang och än mer om några år.

Hoppas bara ni inte gör om samma fatala misstag som med bildpoolerna dvs att man blir skyldlig att först tvingas kommentera andras verk för att få rättigheten att själv ladda upp. Instrumentella kommentarer glimrar inte av kvalitet!
Är det även dags för ett samlat diskussionsforum för filmfrågor? Nu ligger frågorna ofta under en specifik kamera. En Canon 5D-tråd, en Canon 7D-tråd etc, men många frågor skulle lika gärna kunna besvaras av någon med annat märke, men hittas då inte av dem.

Om intresset växer här på sidan (filma med en dSLR har ju varit lite tabubelagt bland fotografer...) kan det förstås på sikt gå åt en helt ny forumkategori för att rymma fler forum. (Bild, Ljud, Programvaror , Filmskapande...) eller nya forum under befintliga kategorier, t ex :
"Intresse / Inriktning" (Filmteknik)
"Efter exponeringen" (Mjukvaror för filmredigering)
"Utrustningsfrågor" (Kameror med filmfunktion samt forumet Kringutrustning och Tillbehör för film)
Jättebra idé det här.
Har väntat på att FS skulle fixa en grupp för detta :)
Det är två olika världar tycker jag. Förr eller senare kommer någon att grunda sajten "Videosidan.se - mötesplatsen för videoentusiaster".
Den adressen är upptagen, annars hade jag startat en i höstas :). Behovet är ju stort i brist på ett svenskt forum, men man får hoppas att ägaren har en bra plan. Den som etablerar sig först kommer säker bli stor på sikt. Dock kommer inte en renodlad videosida att fylla alla behov, det finns ju även de som kombinerar stillbild och video, och frågan är om intresset för video (på en mer avancerad nivå) är stort nog för två fristående sidor. En kopia på fotosidan (dvs videosidan) där samma konto fungerar och den invanda layouten är nästan identisk hade förstås varit idealiskt...(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX