Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Knoppen - känd från Millenium

Ikväll går det sista avsnittet av Millenium på SVT 1. I rummet där den speciellt sammansatta polis/SÄPO-gruppen har sina samordningsmöten kan man se en spiraltrappa, och tittar man extra noga kan man se denna vadderade knopp:

Knoppen

Scenerna är inspelade på Gamla Riksarkivet i Stockholm. I samma byggnad är även alla interiörscener från Milleniums kontor inspelade, men i filmen ligger det på  Götgatspuckeln där de exteriöra scenerna är inspelade.

Jag tycker den här knoppen är fascinerande. Förmodligen har någon arkivarie under de år då Riksarkivet användes (1890-1995) till slut tröttnat på att slå huvudet i den spetsiga dekorationen och fixat till denna vaddering.

Den vackra byggnaden har stått tom sedan 1995, men renoveras nu och skall bli en "nationalscen för barnkultur". Jag hoppas den här vadderingen får sitta kvar som ett minne från svunnen tid - och kanske även rädda några nya skallar från bulor , men mest troligt är väl att den åker den av. Eller kanske vadderas hela trappan in för att rädda det uppväxande släktets huvuden.

Fler bilder från Fotosidans gruppbesök på Gamla Riksarkivet

Se Millenium på SVT Play (även i del 1 av "Luftslottet som sprängdes" syns trappan)

Inlagt 2010-04-24 16:34 | Läst 19915 ggr. | Permalink(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX