Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Publicerad på ryska

I mars 2007 var jag med på en fotokurs på Sylarnas fjällstation, där Felix Oppenheim lärde oss att fotografera skidåkning och annat i fjällmiljö. Sista dagen var det rejält risigt väder så vi kunde inte gå på någon tur alls utan jag hängde istället med ett gäng från en kurs i fjällsäkerhet som skulle öva sig i att gräva snöbivack straxt bortom fjällstationen.

De höll på att gräva sig in i en rejäl snödriva, och hela tiden blåste den hårda vinden snö över drivan och ner på oss där bakom. Det var inte så kallt som det ser ut, kanske runt nollan, och snön var fuktig och fastnade lätt. Där tog jag denna bild på den snöige Christer Dahlin, som också var med på kursen.

Den har har helt klart blivit min mest spridda och uppmärksammade bild, med nästan 400 favoritmarkeringar och runt 125 kommentarer här på Fotosidan. Den var också med i Nikons tidning "Nikon Pro" en gång.

Förra sommaren lade jag också ut den på sajten 500px och fick då också internationell spridning och en hel drös "gillningar" och kommentarer. Det var nog där som den ryske fotografen Alexander Efremov såg bilden och tyckte den skulle passa i hans kommande bok om fotografering i extrema miljöer. Han hörde av sig och frågade på knagglig engelska om han kunde få använda den i boken.

"Javisst" sa jag, "om du skickar mig ett par exemplar av boken när den väl kommit ut". Och häromdagen (på min födelsedag dessutom) så damp boken ner:

Hoppsan, att den skulle bli omslagsbild var inte avtalat - men helt OK med mig.

Tja, detta var väl allt jag hade att skryta om just nu :-)

Inlagt 2012-10-30 22:54 | Läst 2746 ggr. | Permalink
Den bilden glömmer jag aldrig. Grattis!
Fan vad kul! Tror jag har den som favorit sen länge.
GRATTIS! Plötsligt måste det vara ännu roligare att fotgrafera. Lite kul också att det var en rysk bok.
Sten
De e helt Ok att skryta med den bilden! OMSLAGSBILD!! Respekt!
Jag kan väl bli litet undrande över hur man "torkade av" kameran sedan!
Funkade grejerna direkt efter "avtorkningen?
Eller blev det problem senare!
/Bengan

Ps. Felix Oppenheim ja, han höll på med "skidbalett" för ett antal år sedan.
Filmade honom åkandes på skidor för en fyrtio år sedan!
Jag åkte skidor när jag filmade alltså! :)
Svar från Christer Lindh 2012-10-31 13:02
Det var inga problem med kamerorna, de torkades av direkt när vi kom in och fick tina upp långsamt under en sovsäck. Det ser extremt ut med snön på kameran, men ett regn är nog större risk för en kamera än fast snö.
2012-10-31 08:45   Christer Dahlin
Tänk om jag hade fått en tia i modellarvode varje gång bilden publicerats.
Fantastiskt att se sig själv i eller på en Rysk bok. Ska bli intressant att ta del av den. Jag kan tala om att grejorna fortfarande fungerar alldeles utmärkt, även om kameran nu tillbringar sin ålders höst mest på hyllan då tekniken i sig är föråldrad.
Hoppas du Christer skickar min kopia snart.
Svar från Christer Lindh 2012-10-31 13:00
Ja jag skickar när jag är tillbaks i stan igen nästa vecka.
Kul! Det är just sånt här som inspirerar till fotograferande (och att inte alltid fokusera på att käftas om pengar ... att nu blev jag lurad - typ). Jag kan bra föreställa mig att bilden gick hem i Ryssland, killen är ju hur rysk som helst ... :-)
Grattis!
- Hawk(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX