Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Snickerboa-kalendern #2

När min hustru Ulrika fyllde år i september förra året gav jag henne ett besök hos vargarna i Kolmården, och i januari i år vart det dags. Det var en iskall dag men vi fick varken ha mössor eller vantar - för de nyfikna vargarna sticker iväg med allt löst de får tag på.

Det var fascinerande att komma så nära dessa vackra, kraftfulla djur och se lite av flockens beteenden. Man märker att vi människor inte står så långt ifrån djuren som vi vill tro i vissa hänseenden - som beteendet att mobba ut en individ t.ex. En varg i flocken var ett tydligt "mobboffer" och gick kuvad lite utanför de andra, med svansen mellan benen.

Man kan lätt förledas av ett sådan här besök att tro vargen bara är en stor mysig, kelig hund. Men det är också ett rovdjur med starka instinkter.  Våra guider var bra, mycket kunniga om hur vargar fungerar och rätt objektiva. Man förespråkade förstås vargens rätt att finnas kvar i vårt ekosystem, men redogjorde också bra för de konflikter som kan uppstå när deras instinkter krockar med människans intressen - t.ex. varför en varg kan döda alla får i en fårhage, när den i naturlig miljö bara hade tagit ett.

___

Fem månader efter vårt besök dödade några av Kolmårdens vargar en kvinnlig skötare när hon var inne ensam hos flocken. Om det var just i den här flocken det hände vet jag inte, men skötaren var en av de två guider som var med oss i hägnet.

Exakt vad som hänt får man nog aldrig veta då det inte fanns övervakningskameror. Det framkom senare att det förekommit incidenter tidigare där vargarna verkat vilja testa sin skötare, något som är tydligen är vanligt i en flock när de är runt tre år. En människa är inte lika tålig som en varg, och har inte mycket att sätta emot om det blir hårda tag i flocken. Ändå fortsatte djurparken med att låta skötare vistas ensamma med vargarna, något som nu Arbetsmiljöverket vill skall leda till åtal.

Hur som helst så är det gräsligt tragisk. En ung, dedikerad kvinna dog på sin arbetsplats, dödad av de djur som var hennes stora intresse. Det är nu stopp för fler besök för allmänheten hos vargarna på Kolmården, inte ens personalen har längre direktkontakt med dem.

Inlagt 2012-12-02 11:33 | Läst 2437 ggr. | Permalink
Vackra bilder på den vackra vargen!
Jag kör också adventskalender och hoppas att jag klarar av alla dagar.
Trevlig advent!
Ewa
Svar från Christer Lindh 2012-12-03 14:41
Roligt, då skall jag hålla koll på din blogg - så får vi hoppas vi orkar till julafton båda två :)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


(Kommentarer granskas innan de visas för andra).